top of page

Hvad er der med de fugle ?


I forbindelse med udstillingen: "Flyv fugl - gennem ild og vand" sammen med keramiker Karen Thomassen i november 2019 på Højbjerg Bibliotek, tænkte jeg over hvad der er med de fugle?

Hvorfor er jeg så fascineret og glad for at male fuglene?


Jeg holder af både små og store fugle, eventyr fugle og fuglene som symbol på frihed, fordi de kan flyve lige hvorhen de vil, når de vil.

- Åhhh at have vinger ...Åhhh at være en høne…

Fuglene som minder mig om, alt det jeg ikke kan, men gerne vil. Dog på den gode måde...

Jeg har altid for vane, at samle fjer op jeg finder. Sådan en fjer på vejen eller i græsset, virker dragende og gemmer på historier om frihed for flyvere. Nogle gange tror jeg selv, at en fjer på vejen, er et budskab fra det hinsides, som jeg varmer mig ved. Det kan nemt blive til en lille buket fjer som kommer med hjem, og så står de pludselig der, i et syltetøjsglas på mit værksted, og er flotte.

En fjer skulle vel nok kunne blive til fem høns… skrev H.C. Andersen.Og i 2018 malede jeg 12 små akvareller, på hjemmelavet indisk papir og gav det titlen : "...en fjer skulle vel nok kunne blive til fem høns."

Her er ægget - livets begyndelse - den store flyvetur - fugleføde under barken - en varm rede at bo i - en fugleklat - en tabt fjer, forfald - og de fodspor en fugl sætter i sneen.Og siger man H.C andersen så falder tankerne måske på eventyret om den Grimme Ælling. Det er simpelthen så rørende godt og dejligt - men også uhyggeligt og grumt. Eventyret er skrevet så der kommer billeder på den indre nethinde. Og når jeg maler en Svaneunge, så tænker jeg på eventyret om den "grimme ælling". Jeg håber altid på, at det ender godt for alle ællinger i verden, at de bliver til svaner og bliver lykkelige, selvom de først skal så gruelig meget igennem.
Men også fortællingen om Jonathan Livingstone Havmåge, som er mågen der ikke passer ind i mågeflokken… kan jeg li. Det er banalt - Jeg kan bare godt li måger… og jeg har lyst til at male dem.

“For et eller andet sted er vi alle et billede på den store måge” (citat fra bogen)

Historien er en fabel, som handler om menneskets muligheder for at hæve sig op over dagligdagens trummerum, og blive fri, hvis man sætter tilstrækkeligt meget ind på det.

Mågen jonathan, er ikke som de andre måger : Den vil flyve lavt, rasende hurtigt, bryde fartgrænserne og alt for højt...og ikke bare horisontalt… men også vertikalt. Og mest af alt så vil den gerne flyve kunstflyvning, og det lykkes Jonathan at udføre den første kunstflyvning nogen havmåge i verden har udført… men det har sin pris!

Jo - det er ham der opdager himlen påny. Det kan man læse i bogen ;-)


Litteraturen, musikken og poesien er rigt illustreret med fugle - og det hele rumsterer indeni, når jeg vælger motiv og sætter penslen på papiret.

Jeg kan sidde stille og kigge længe på de flyvende væsener. Når de spiser, bader, bygger rede eller flyver omkring.

De bevæger sig med elegance og lethed - og er frihedens væsener.


En fugl sidder til gengæld ikke stille længe nok til, at jeg kan male den , men det gør ikke så meget. Den er fløjet ind i mit hjerte og derfra kan jeg skildre den

Den kan udtrykke længsel, sorger, glæder eller forhåbninger, og en ny historie om en gammel sang, historie eller digt, jeg har hørt engang.

Emnet er uudtømmeligt, for der er altid et pip her eller der, hvis man lytter efter. Det må være konklusionen...


... og pist væk - så fløj fuglen afsted på nye eventyr ;-)
Udstillingen kan ses i hele november måned 2019 på Højbjerg Bibliotek, Aarhus.


44 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page